ponedjeljak, 5. ožujka 2012.

O zivotinjskom prezivljavanju u Lisabonu i kumquat upside down cake




Petak je ujutro i napokon ste sletili u Lisabon...preko najprometnije ulice koja povezuje istocni i zapadni dio grada. Segunda Circular. Kao pravi i kvalitetni turista koji planira svoj boravak, a ne neki koji dopusta da ga voda nosi, znate da sutra provodite cijeli dan u  - ZOO vrtu! Cijela obitelj na okupu, podmladak je na youtube-u pogledao filmice, znate sta vas ocekuje, koja je cijena karte, kad se otvara i zatvara, proucili ste prognozu za slijedeci tjedan. No, ako ipak niste, evo sto trebate znati:




Lisabonski ZOO nalazi se u relativnom centru grada. Relativnom zato jer i lijevo i desno od njega je neki centar. Ukoliko se sluzite metroom, sjednite na plavu liniju i  sidjite na stanici Jardim Zoologico. Cijena cjelodnevne karte je za odrasle 17.50 eura, za djecu od 3 - 12 godina 12.50 eura, a za one do 3 godine - ulaz je besplatan. Postoji od 1884. godine, a ja preporucam dolazak u proljece ili ranu jesen, iako evo, niti prosli tjedan nije bio klimatski los - jer kod nas je stalno sunce.





Odmah da vam kazem da ja ne volim vidjeti zivotinje u kavezima, te vjerojatno iz istog razloga niti ne idem u cirkus. Bas mi bude tesko kad vidim 3 tigra na 3 metra kvadratna u zahrdjalom i smrdljivom kavezu. No Lisabonski je ZOO sve samo to ne. Velike zivotinje zive na velikom prostoru. Naravno da se na radi o prostoru savane, ipak govorimo o ZOO, no ovdje su njihovi prostori lijepo uredjeni, odjeljeni od ljudi negdje staklenim stjenkama, negdje samo umjetnim zidom, ovisno o vrsti zivotinja.





Na samom ulasku veliki je prostor za tigrove. Posebno me se dojmio ovaj mladi tigar, zaigran i znatizeljan, pratio je ljude duz ograde i sakrivao se iza stabala povremeno se glasajuci. U daljini, u sjeni eukaliptusa lijeno je drijemala njegova majka.





Dva puta dnevno treneri ptica organiziraju predstavljanje pticjeg svijeta. Publika sjedi na ovalnim stepenicama i prati predstavu. Djeca u prvim redovima uzbudjeno cekaju dolazak umiljatih papiga koje im jedu iz ruku. Hedwiga je uvijek docekana sa posebnim odusevljanjem.




Osim sto cete cuti kako se koja ptica zove i kojoj vrsti pripada, te koliko godina ima, treneri ce vas uvijek upozoravati na trend nestajanja ugrozenih vrsta, te sto trebate napraviti ukoliko se nadjete u situaciji da pronadjete neku unesrecenu - a jos uvijek zivu - pticu.  Iz daljine dopire muzika iz "Kralja Lavova"....




Iako mrklog pogleda, ovaj lesinar poslusan je kao mali vrapcic. Prosetat ce zidom, veselo se gegajuci sa jedne strane na drugu. Znate, iako graciozni u zraku, na tlu su pomalo smijesni, ni traga od velicanstvenog prizora iz visina.





Majmunski je svijet posebno lijepo uredjen. Zaboravite na otuzne kaveze prepune izmeta i ostataka hrane, cimpanze koje se vuku po tamnim kutevima. Ne, ovdje vlada - gimnastika!





Velike vrste imaju posebno uredjene nastambe u sklopu svog vrta, gdje se sklanjaju za vrijeme kisa ili vrucih dana. Posjetioci iz mogu vidjeti i u otvorenom i u zatvorenom dijelu. Otvoreni dio odijeljen je kanalom i zastitnom ogradom, dovoljno visokom da ako se neko dvogodisnje dijete otme i krene prema zivotinjama - ima ga sto zaustaviti. Kanalom plivaju maleni pacici...majke nema na vidiku.




Kada dodje vrijeme rucka, mozete nesto prezalogajiti na kioscima unutar samog zooloskog vrta, ili mozete izaci van, te objedovati u nekom od obliznjih restorana, no ja predlazem da si rucak donesete u ruksaku te objedujete u sjeni palmi, na posebno uredjenom dijelu zooloskog vrta. Lijevo par sa bebom u kolicima, desno brojna obitelj slavi neciji rodjendan. Sve je na stolu...od predjela do torte sa svijecicama. Sjetim se svoje omame i njene pohane piletine u zlacanoj limenoj kutiji, koja se punila prilikom svakog iole duzeg putovanja.






Nakon rucka prosecite jos malo, dok ne dodje vrijeme za delfine. E sad, tu nastaje moja dilema. Da, volim ih vidjeti, ali mislim da ne bi trebali biti ovdje nego - u moru. Mozete mi sada reci - nikome nije mjesto u ZOO. Ma znam, rasprava bez konca i kraja, no ipak na delfine sam posebno osjetljiva.





Na pocetku programa - edukativni dio i ponovna upozorenja da ne zagadjujemo more bacajuci plasticne boce i vrecice. Dobro je ponoviti 100 puta.





Ukoliko se ne bojite visina, ukrcajte se na pokretnu zicaru, koja ce vas dignuti u visine iznad nastambi. 20 minuta u zraku - perspektiva vrijedna ponavljanja. U svaku "kosaru" ulaze 2 osobe.






Lavovi, tigrovi, slonovi, nosorozi....vrijeme je poslijepodnevnog drijemeza. Cvrkut ptica i povremene tuce u nastambi lemura. Jeste li za sladoled mozda? Ili kavu? Lavica pojede oko 6 kg mesa na dan, tigar oko 18 kg...pitali ste se zasto je karta skupa?






Ne zaboravite zatvoreni terarij koji ugoscuje kornjace i reptile. Vrlo cesto zapostavljen - ovaj svijet vrvi zivotom..iako pomalo usporenim. Zmije crvene, zute i zelene, gusteri razni...lijeno provode subotnje poslijepodne, gledajuci na jedno oko cudesne siluete koje se gube u daljini...Ah, ljudi...







I onda, po izlasku, zastanite malo, sjednite na klupu u hladovini, zatvorite oci i cujte drugi svijet. Udahnite duboko, najdublje, da vam pluca ispuni slatkasti miris procvijetalog jasmina. Zivot je lijep.






Za prezivljavanje van kuce, na izletu sa prijateljima, a moze i bez njih, predlazem upside down kolac sa narancom i kumquatom. Lako se spravlja, lako reze i posprema u zlacanu limenu kutiju, a jos lakse i nestaje.




Potrebno je:

3 jaja
150 gr brasna + za kalup
30 gr skrobnog brasna
120 gr secera
140 gr maslaca/margarina + za kalup
2 velike narandze
10 kumquata
1 prasak za pecivo

Od jedne narandze naguliti koricu i narezati je nasitno, iscjediti sok i staviti sa strane. Drugu narandzu i kumquate dobro oprati. Narezati na tanke ploske i posloziti na dno namascenog i brasnom posipanog kalupa. Ukoliko imate samo kumquate, mozete ih iskoristiti i bez narandze. Jaja istuci sa secerom, pa dodati otopljeni maslac. Mjesati neko vrijeme da se dobije gusta smjesa. Sa strane promjesati brasno sa praskom za pecivo i onom sitno narezanom koricom od narandze. Brasno umjesati u smjesu od jaja i dodati sok od narandze. Smjesu uliti u kalup i peci na 180C cca 40 minuta. Istresti naopacke, tako da narandze i kumquat budu gore. Kad se ohladi, posuti sa secerom u prahu.



Broj komentara: 10:

  1. E, ovo je zoo vrt! A fotke su ti fenomenalne.
    U fazi sam izrade detaljnog plana i programa za Lisabon, a tvoj blog mi je prava mala riznica:)

    Upside down cake sam skoro probala, sa bananama. Posebno mi se dopada sto je tako laka za izradu, a ukus je odlican. Jos sa egzotikom kao sto je kumquat, mogu samo da zamislim...

    OdgovoriIzbriši
  2. Kao i ti, iz istog razloga ne volim cirkus ili ZOO vrtove, ali ipak mislim da su ovi drugi vrlo korisni jer u njima puno naučimo, dok je cirkus zbilja pravi užas! Divne fotke. Qoumquat obožavam, jedno vrijeme, nedavno, moglo ga se kupiti u Kauflandu i baš sam uživala. Kako je zaista rijedak kod nas, nije mi palo na pamet s njime peči kolače, ali ovaj recept je baš divan. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasan je zoo vrt, i meni je uvijek teško kad vidim životinje u njemu, zato sam u našem zagrebačkom bila svega 3 put u životu, ali ovdje se čini lijepo... Fotke su prekrasne, posebno ova guštera koji lijeno odmara :) Hvala što si nam približila ovaj svijet i hvala na krasnom receptu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam posjete zoološkom vrtu. A uz egzotične životinje mislim da odlično paše ova (za naš pojam) egzotičan kolač.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasne fotke :) Kolač mi je jako sviđa, mogla bi ga napraviti u verziji samo sa narančom pošto kod nas nema kumquata :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš sam uživala čitajući. Fotografije su prelepe. Mene naš zoo vrt, uvek nekako rastuži.
    A tek kolač... Posto se kod nas kumkuvat retko nalazi, mislim da ću ga probati sa narandzom i limetom.

    OdgovoriIzbriši
  7. Kakav krasan Zoo. Davna mi je želja posjetiti Lisabon.

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivne fotografije. Volim posetiti lep ZOO vrt. Beogradski je deo tvrdjave i vecina zivpotinja jako tuzno izgleda... Zato ga jako retko i posecujem.
    Nadam se da cu jednom posetiti Portugal. O tome jako dugo mastam...

    OdgovoriIzbriši
  9. Lijepa priča i fin kolač uživati ​​upravo sada je vrijeme za obrok. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  10. Predivne fotografije popraćene lijepom pričom, a kolač fantastičan!
    Pošto kod nas ima Kumquata recept bilježim :) Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši